Sveriges coolaste fjärilar

Fjärilar är verkligen en intressant insekt och det finns ingen annan lik. Dessa coola insekter finns inte bara i Sverige, utan går att skymta i alla länder i världen och det finns över 150 000 olika arter av fjärilar där ute. Fjärilar finns i många olika storlekar, mönster och färger. De vanligaste fjärilarna vi har i Sverige är nässelfjäril, påfågelöga och citronfjäril. Dessa har du förmodligen sett flyga med vinden under sommardagarna.

Citronfjäril Gonepteryx rhamni

Det finns många människor som är intresserad av fjärilar. Det kan handla om att samla, fotografera dem eller titta på filmer om fjärilar. En av de vanligaste tatueringarna som görs är dessutom på en fjäril. Är du intresserad av fjärilar och vill testa lyckan, ta då en titt på Bingo.com som erbjuder spel med fjärilsteman och mycket mer.

 

Vad är det då som gör fjärilar till så intressanta insekter? För det första går fjärilen igenom en fantastisk transformation, från larv till fjäril. Personer som är intresserade av symbolik jämför ofta fjärilens förvandling till aspekter i människans liv. För att växa behöver man släppa det man inte längre är.

 

Fjärilens livscykel

Fjärilen föds från ett ägg som blir befruktade när de läggs. Det kan ta månader för vissa fjärilar att kläckas. När ägget kläcks kommer en larv ut från ägget. Nästan alla larver äter växter för att växa i storlek. Många larver ömsar skinn, de flesta arterna brukar ömsa runt fyra gånger. Dessa byten av skinn kallas larvstadier.

 

När larven är färdigvuxen kommer den sista ömsningen av skinn ske. Denna förvandling kallas för förpuppning och larven spinner en kokong för sig själv. När larven ligger i puppstadiet kommer den inte kunna röra sig eller äta.

Den sista transformationen är när den fullvuxna fjärilen kläcks. Den största funktionen för en fjäril är att föröka sig, det finns till och med vissa arter som inte ens äter, utan istället är de endast intresserade av att hitta partners att para sig med. Är det en hona behöver fjärilen också lägga ägg. Detta är fjärilens huvudmål med livet.

 

Fjärilar som hobby

Den vanligaste hobbyn inom fjärilar är att bara titta på dem, antingen direkt ute i naturen eller på film och fotografier. Det finns även en del personer som väljer att plantera vissa växter som fjärilar är intresserade av, för att då locka till sig både larver och fjärilar till trädgården. Andra hobbys inom fjärilar är fjärilsodling eller fjärilssamlare.

 

Inom fjärilsodling föder man upp fjärilarna och följer med hela livscykeln, från ägg till en fullvuxen fjäril. Oftast vill fjärils odlare dessutom att de fullvuxna fjärilarna parar sig med andra fjärilar, så nya ägg skapas. Om fjärilens huvuduppgift är att para sig borde det inte vara för svårt.

En fjärilssamlare är de som samlar på döda fjärilar, där vingarna torkas utsträckta. Därefter placeras dem i lådor, som ofta snyggt visar upp fjärilens färger, mönster och storlek. Det finns många fantastiska saker med fjärilar och ju mer man studerar dessa insekter, desto fler intressant fakta lyckas man hitta. Dessutom är de riktigt fräcka att titta på!